Viticultura este o tradiție de lungă durată pe teritoriul României. Tocmai de aceea, ea este foarte dezvoltată în România. În funcție de utilitatea strugurelui, vița de vie produce fie struguri de masă, fie struguri de vin. În ambele categorii există zeci de soiuri și varietăți de struguri, în funcție de culoare, textură, formă, rezistență la condițiile climatice etc.
Având în vedere că vița de vie este o plantație de lungă durată (30 de ani), pregătirea solului este imperios necesară pentru ca vița de vie să dea randament în timp. Înlocuirea cu monocultură necesită cel puțin o dezinfectare a solului, deși este indicat ca pauza să fie de cel puțin 3 ani. Odihnit sau nu, înainte de plantare, solul are nevoie să fie curățat, nivelat, fertilizat și desfundat.
Odată pregatit solul, vița de vie se plantează primăvara devreme, în martie-aprilie, când temperaturile nu depășesc 8°C -10°C. În cazul terenurilor cu multă umiditate, plantarea se face la începutul lunii mai. Când butașii sunt aleși, urmează pichetare, săparea gropii și plantarea propriu-zisă.
Întreținerea constă în irigare, tratare, tăiere și legare. Concomitent plantării începe și tratarea împotriva bolilor, pentru ca pagubele produse de acestea să fie cât mai mici. Tratarea se face prin stropire și efectuarea ei este recomandată pe toată durata procesului de vegetație. Prezența crescută sau redusă a bolilor (mana, făinarea, putregaiul) sau a dăunătorilor (acarieni, molii) este direct proporțională cu nivelul și constanța de tratare a viței.