Tomatele sau roșiile sunt plante legumicole solano-fructoase, din aceeași familie cu vânăta, ardeiul și cartoful. Ele se ramifică în două tipuri: unul cu creștere determinată, altul cu creștere nedeterminată. Soiurile cu o creștere determinată sunt destinate plantării pe câmp, în timp ce următoarele se pretează creșterii în solar. Soiul de roșii cu creștere determinată este cel folosit în agricultura industrială.

Ca majoritatea culturilor, nici roșiile nu suporta asolamentul sau monocultura. Este o nevoie de o distanță de 4-5 ani între cultura de roșie pe același teren, dar și a plantelor din aceeași familie. Ele sunt plante anuale, deși în mod originar sunt perene.

Pregătirea solului pentru cultivarea roșiilor se poate face prin cultură premergătoare de castraveți, lucernă, fasole sau mazăre. După strângerea recoltei în toamnă, este necesară nivelarea și îngrășarea solului, operațiuni care se vor repeta și în primăvară, înainte de plantare. Astfel, la jumătatea lui aprilie, în sud, respectiv începutul lui mai în nord, se recomandă înălțarea stratului de pământ și plantarea răsadului. Este esențial ca temperatura să fie peste 15°C astfel încât să nu existe amenințarea brumei.

După plantare, este esențial ca răsadul să fie udat pentru a se fixa în pământ. Întreținerea sa constă în mare parte în irigare, care se face și la două zile după plantare și la 8-10 zile după apariția primelor inflorescențe. La fel de importantă ca frecvența irigării este și ora la care aceasta se face. Roșiile cresc cu spor atunci când sunt udate fie dimineața devreme, fie seara când apune soarele. Nerespectarea monoculturii și a specificațiilor semănării favorizează apariția bolilor (mana, bășicarea frunzelor, pătarea frunzelor) și dăunătorilor (păduchele solanaceelor, gândacul de Colorado).

PRODUSE RECOMANDATE:

BIOHUMUSSOL

13,00 lei780,00 lei
Biohumussol Lichid este un îngrășământ organic 100%, un fertilizant humic activ, pur ecologic, ce stimulează creșterea și sănătatea plantelor. Conține săruri de acizi humici, acizi huminici, fulvo acizi, aminoacizi, micro și macro elemente, bacterii vii și alte substanțe ușor de absorbit. Poate fi aplicat pentru sistemul foliar și radicular prin orice metodă de stropire sau irigare, sporind creșterea numerică și dimensională a frunzelor și a rădăcinilor. CERTIFICAT ECOLOGIC DE OKO-BCS GARANTIE
Comandă de 800 lei și plătești 700 lei. Comandă de 1200 lei și plătești 1000 lei.

ETAMIN

26,00 lei1.560,00 lei
Etamin este un Biostimulator NPK ecologic cu microelemente și L-aminoacizi ce acționează direct la rădăcină. Etamin facilitează sintetizarea proteinelor permițând plantei să treacă peste perioadele de stres termic sau hidric. Este un bioactivator al proceselor metabolice naturale ale plantei. Conținutul de L-aminoacizi facilitează absorbția microelementelor și a substanțelor active determinând sporuri de producție.
Comandă de 800 lei și plătești 700 lei. Comandă de 1200 lei și plătești 1000 lei.

VERMICOMPOST PELLETS

10,00 lei875,00 lei
Biohumussol Solid (Vermicompost) este un îngrășământ natural de generație nouă, pur ecologic, produs cu ajutorul râmelor. Este un fertilizant concentrat, mineral-organic unic, neavând în compoziția sa niciun fel de conservant. Se folosește pentru toate tipurile de flori, gazon, legume și pomi fructiferi. Plantele tratate cu Biohumussol au un sistem imunitar bine dezvoltat, ceea ce le face rezistente la schimbări climatice bruște și la îmbolnăviri. Biohumussol îmbunătățește considerabil structura solului, scăzându-i densitatea, crescându-i aerația și absorbția azotului din atmosferă, ajutând în felul acesta plantele să crească puternice și sănătoase.
Comandă de 800 lei și plătești 700 lei. Comandă de 1200 lei și plătești 1000 lei.