Castravetele face parte din familia Cucurbitaceelor, fiind înrudit cu roșia. Există castraveți timpurii, care necesită costuri mai ridicate de cultivare și castraveți de vară sau de toamnă, care sunt cele mai cultivate soiuri de castraveți. Cele două soiuri servesc drept rotație de cultură, în urma cultivării legumelor timpurii precum varza sau timpurie sau mazărea de grădină.
Culturile de vară se fac prin semănare de-a lungul lunii aprilie, deși există și posibilitatea plantării răsadului. Cele de toamnă se fac exclusiv prin semănare cu o cantitate mai mare de semințe, deoarece clima se răcește în această perioadă, iar șansele ca semințele să încolțească scad.



Umiditatea, lumina și temperatura influențează puternic parcursul castraveților. Aceștia nu rodesc la lumină slabă și se usucă la o umiditatea prea mare a solului și temperaturi sub 10°C. De asemenea, în cazul unor temperaturi prea mari, creșterea lor este încetinită. Pe lângă irigare, o altă operațiune esențială de întreținere este fertilizarea, care se face în timpul înfloririi.
Există câteva boli și dăunători care afectează cucurbitaceele, indiferent de soiul lor. Mana, făinarea, pătarea, putregaiele sau afidele, păianjenul roșu, acarienii pot distruge culturi imense de castraveți.