TRATAMENT SĂMÂNȚĂ
BIOSEM – insectofungicid ecologic: 8 – 10 L / tonă semințe
BIOHUMUSSOL – starter cu microelemente: 5 – 10 L / tonă semințe
TRATAMENT FERTILIZARE CU APLICARE FOLIARĂ
- 2 litri BIOHUMUSSOL (fertilizant humic) + 1 litru ETAMIN (biostimulator NPK) / ha în 200-400 L apă
Se recomandă aplicarea a 2-3 tratamente, primul după răsărire, când s-a format aparatul foliar și se dezvoltă frunzele, iar următoarele la intervale de 2-3 săptămâni, după dezvoltarea rozetei de frunze și începerea dezvoltării rădăcinilor. Macroelementele și microelementele din acest mix foliar contribuie la stimularea creşterii şi dezvoltării plantelor, a sintezei de proteine, acizi nucleici și vitamine, a activității enzimatice şi a procesului de fotosinteză, cu efect direct asupra creşterii cantităţii şi calităţii recoltei.
Tratamentul poate fi aplicat împreună cu produsele fitosanitare, pentru combaterea fenomenului de fitotoxicitate.
În perioadele secetose sau în perioadele cu diferență de temperatură, aplicarea acestui mix va ajuta plantele să treacă de perioadele de stres, menținând o producție ridicată.
Există două soiuri principale de sfeclă de zahăr (plurigerme și monogerme). Ele sunt cultivate în România în zona Câmpiei de Vest, Centrului și a Moldovei. În aceste zone, solurile se dovedesc mai bogate în humus și cu o capacitate mare de reținere a apei. Sfecla de zahăr însăși este o plantă care facilitează structurarea solului și care distruge buruienile. Tocmai de aceea este adesea cultivată pe post de cultură premergătoare.
Sfecla de zahăr se seamănă la adâncimi mici de 2-4 cm, în perioada de desprimăvărare, atunci când solul are o temperatură constantă de 4-5°C. Pe post de cultură premergătoare, este recomandată semănarea cartofului, mazării sau cerealelor păioase. În urma recoltării lor, pregătirea terenului necesită discuire de două ori cu o lamă nivelatoare, erbicidare și asigurarea patului germinativ. Fertilizarea se face concomitent cu semănatul și ulterior ca activitate de întreținere. Tot pentru întreținere, este neapărat necesară irigarea în zonele secetoase.
Monocultura nu este favorabilă pentru sfecla de zahăr, distanța dintre culturi pe același teren fiind undeva între 4-5 ani. Pregătirea și întreținerea terenului ca la carte necesită o mare atenție din partea agricultorului, astfel încât apariția bolilor precum arsura bacteriană, putrezirea plantutelor, mana, făinarea, putregaiul inimii sfeclei să fie evitate.
Aceeași rețetă trebuie respectată și în cazul nematodului sfeclei, ploșniței, paduchelui negru sau al gărgăriței sfeclei.