Cartof
Cartoful sau Solanum tuberosum face parte din categoria plantelor cu tulpini subterane, terminate cu tuberculii. Aceștia reprezintă partea comestibilă a plantei și sunt cultivați anual în cantități industriale. Cultivarea cartofului nu prezintă un mare grad de dificultate, însă acest lucru nu îl face mai puțin vulnerabil decât restul plantelor.
Fie că este un soi de masă, industrial, furajer sau mix, cartoful este expus intemperiilor în mod constant. Însă cu puțină cunoaștere, grijă și cu ajutorul produselor non-invazive BHS, cultura de cartof poate da randamentul pe care îl dorești, iar intemperiile vor fi ușor de evitat.
Majoritatea soiurilor plantate în țara noastră sunt de origine românească. Modalitatea acestora de plantare depinde de tipul soiului și umiditatea și temperatura solului. În zona de câmpie, tuberculii de cartofi neîncolțiți se plantează pe la mijlocul lui martie, în zona de deal pe la mijlocul lui aprilie, iar în zonele muntoase la sfârșitul acestei luni. Ei sunt puși în pământ la adâncimi de până la 10 cm.
În ciuda faptului că fermierul plantează cultura de cartof în mod corespunzător, dezvoltarea lui poate fi afectată de patologii specifice. Mana și alternarioza sunt principalele boli care afectează tuberculii. Mana debutează prin pete brune gălbui pe frunze, care se pe tulpină și ajung să altereze cartoful de la exterior către interior.
Alternarioza cartofului se dezvoltă pe frunze, sub forma unor pete gri închis, după care produce pete negricioase, de mică adâncime pe suprafața tuberculului. Pe lângă patologii, dăunătoriii constituie o amenințare stringentă pentru cultura de cartof.